The World Around Us

Geprikt aan alle kanten!

Country: The Netherlands by Lisette

10-03-2006

Altijd geweten dat er heel wat geregeld moest worden voor je naar het buitenland kon vertrekken. Maar iedere dag komt er weer iets nieuws bij.. zou het ooit ophouden? Zo ook “even” de vaccinaties laten zetten. Wanneer leer ik nou eens dat “even” niet opgaat bij mij?

Netjes maak ik in januari een afspraak bij een Travel Clinic in het westen van ons kikkerlandje en kom er vervolgens achter dat je absoluut een ID bij je moet hebben wanneer je naar een ziekenhuis toe gaat. Weer een nieuwe regel in regeltjesland Nederland! Wel lastig dus, want mijn paspoort is richting London gegaan voor mijn visum. Afspraak maar verzetten dan, “geen probleem” wordt mij verteld door een aardige receptioniste aan de telefoon, “als je maar twee weken voor vertrek hier bent geweest.” Netjes stap ik dus twee weken voor vertrek in de trein naar Rotterdam (mét ID) en na een gesprek met een aardige dokter en de verzekering dat ik niets mankeer loop ik door naar de vaccinatieafdeling. Oeps, mevrouw wat bent u laat, nu kan ik niet alle vaccinaties zetten! Uw DTP shot is nog geldig, ik schrijf even wat malariapillen voor en geef  ook nog snel een cocktail van Hepatitis A en B. Maar de andere vier kan ik u niet geven. “Ehh.. pardon?” vraag ik nogal verrast. Wat blijkt? Een aantal vaccinaties bestaan uit meerdere shots die wel een maand beslaan!

Gelukkig kom ik er al gauw achter dat twee vaccinaties makkelijk te zetten zijn in New Delhi. Dus krijg ik daar de herhalingshots voor Hepatitis B en de vaccinatie tegen rabiës (stel je voor dat je plots in het donker gebeten wordt door een hondsdolle vleermuis.. moet er toch niet aan denken!). De vaccinatie voor TBC kan in twee sessies worden gezet door GGD Limburg, maar uiteraard kan het níet in Weert.

Hé, miste ik niet nog wat? Yes, indeed.. want de vaccinatie voor Japanse Encephalitis (wisten jullie dat het bestond??) kan niet gezet worden in India, mag niet meegenomen worden in het vliegtuig en dan blijkt ook nog eens dat er leverproblemen zijn! En nu? Gelukkig zijn na enig beraad de GGD en de Travel Clinic het er wel over eens dat deze ziekte zeldzaam is voor Europese reizigers, vnl. voorkomt in landbouwgebieden met rijstvelden en varkensboerderijen en tenslotte dat het eigenlijk alleen noodzakelijk is als je in de landbouw werkt. Omdat ik wel in contact kom met de lokale bevolking wordt het aangeraden, maar het risico is dus niet al te hoog. Ook deze ziekte wordt overgebracht door muggen en zodoende leer ik dus nogmaals de belangrijkste les voor de komende twee jaar:

Trouw met je klamboe, kleed je in lange kleding en smeer muggenafwerend Deet óveral

Kortom: het is weer geregeld, maar het duurde een weekje voor alle informatie boven was!