The World Around Us

Weerter & Mayfairer Kermis!

Country: India by Lisette

29-09-2006

Niet te vergelijken, de kermis in Weert die verspreid is over de binnenstad of het kermisje dat de voorgevel van een hotel beslaat. Maar beiden zijn grote en gezellige gebeurtenissen in de steden.

Samen met Karen en Junayd gaan we de hort op. Dat is niet ver, we kijken uit op het Mayfair hotel en worden de laatste dagen doof door de luide muziek. Een limiet voor de decibellen kennen ze hier niet. J

Junayd is helemaal happy, hij krijgt een tattoo op zijn arm van zijn grote held Spiderman. Hij zoekt nog even door voor Superman, want die is net een beetje groter, maar vindt het toch ook reuze spannend om Spiderman na te spelen voor de rest van de avond. Een beetje bang schudt hij uiteindelijk en na enige overreding ook de hand van Mickey.

Natuurlijk zijn hier ook vooral eettentjes, maar wel allemaal van het hotel. We kunnen kiezen uit gopchup, buitenlandse vruchtenmix (o’ja, zo ziet een kiwi er ook alweer uit!) en allerlei rijst gerechten.

Groots zijn hier de stokkendansen. Ik verwacht wel enige symboliek, maar we weten niet wat het is. Helemaal spannend is, dat je mee kunt doen aan de stokkendansen! Tja, er gebeurt hier zo weinig dat dit ongelooflijk spannend is voor de buurt.

Gelukkig sta ik wel helemaal goed op de kermis want onze bovenbuurvrouw Lena blijkt een geweldige kapster te zijn! Wat ben ik blij zeg, iemand die snápt wat je zegt en je zelf ook tips geeft! Goed, nou ben ik niet van plan om steeds Bertolli olijfolie in mijn haren te smeren, dit uit te spoelen met een geklutst ei én om mijn haar een bruisend effect te geven, dit na te spoelen met een mengsel van water en bier. Het idee om natuurlijke producten te gebruiken staat me aan, maar het lijkt me zo’n geknoei…

Deze week begonnen met een gezellige avond met Raja. De Ramadan is vandaag begonnen en enthousiast gaat hij uitleggen wat het inhoudt. Hij is vaag onder de indruk van het feit dat ik het fenomeen al ken. Pfff, het is overdag weer ver in de dertig graden en toch mag men niet drinken, mij lijkt dat wel heel zwaar.

We raken aan de praat over allerlei andere gebruiken en zonder erover na te denken heb ik al eruit gefloept dat ik het hele idee van de bruidsschat belachelijk vind. Oeps, in zijn cultuur (hij komt uit Bihar) is het gebruikelijk ‘dowry’ te vragen voor de gearrangeerde bruiloft. Hoe meer geleerd, hoe meer je moet betalen als vader zijnde van een dochter. En het gaat niet alleen om geld, maar ook om huishoudelijke goederen: een TV, radioset, keukenapparaten, noem maar op.

Raja legt het geduldig uit als een manier om je ervan te verzekeren dat je dochter een goed leven tegemoet gaat. Tja, dat is ook een manier van uitleggen natuurlijk. Het is gelukkig nu illegaal, maar dat betekent weinig in India. Zijn familie doet dit overigens niet, of dat nou te maken heeft met de verhuizing naar Orissa?

Dinsdag ben ik nog enthousiast want er lijkt een doorbraak te zijn met betrekking tot de Contact Database dat we willen ontwikkelen. Dit wordt een pakket waar álle adressen, telefoonnummers, e-mails etc. van belangrijke organisaties voor CYSD in staan. Het is de bedoeling dat iedereen hiermee kan werken op een makkelijke manier en vanwaaruit ook geprint kan worden en rapportages kunnen worden gemaakt. Vooral het rapportagestuk was ingewikkeld. Het klinkt erg makkelijk zoals het hier staat, maar per organisatie heb je zo veel informatie nodig dat het erg lastig is om dit duidelijk weer te geven op A4-papier.

Het is wel leuk om dit als eerste pakket te hebben ontwikkeld, het is niet al te moeilijk zodat je je ook kunt concentreren op het aftasten hoe je kunt samenwerken met de leverancier. Bovendien heeft de IT-afdeling dan meteen punten gescoord bij iedere collega, in plaats van een team dat met een specifiek pakket aan de slag gaat, zoals de administratie- of de inkoop-afdeling.

De rest van de week ben ik stukken minder enthousiast. Ik ben al een tijdje aan het twijfelen over de manier waarop mijn collega is vertrokken, waterdicht bewijs heb ik niet maar er zijn iets te veel toevalligheden die plaatsvinden waardoor ik een slecht gevoel krijg. Ik vermoed dat met opzet een aantal fouten in het netwerk zijn gezet waardoor mensen problemen krijgen met hun pc. Of fouten die met opzet in door hun ontwikkelde software zijn gezet. Vergeet daarbij niet dat het dreigement ook daadwerkelijk is geuit! Ik kan er werkelijk niet bij waarom iemand nou zoiets zou doen.

Ik ga de komende week dit probleem eens aan kaarten, want als het serieus uit de hand gaat lopen (want waar legt zo iemand de grens?) wil ik dit wel op tijd hebben aangegeven. Potjandeusie, wist niet dat ik hiervoor had getekend toen ik als VSO’er blij weg ging naar India! Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit ook positief kunnen ombuigen en drastisch alles kunnen aanpakken in plaats van één voor één. Nou ja, weer een uitdaging erbij zou ik maar zeggen.