The World Around Us

Op weg naar mijn werk!

Country: India by Lisette

05-08-2006

Op 2 minuten afstand van de flat staan o.a. deze winkeltjes. Links is mijn favoriete plek om sapjes te kopen en helemaal rechts zie je Iway, het internetcafeetje waar ik altijd de website update en de belletjes pleeg naar huis (vanwege de ISDN-lijn, dus ong. 9 cent per minuut heb ik uitgerekend).

Op weg naar het werk moet ik niet rechts afslaan naar de winkeltjes maar linksaf, deze straat leidt naar de weg die Bhubaneswar zowat in tweeën splijt. Meteen loop ik dan langs het hotel Mayfair en op de foto zie je het beeld dat de ingang siert.

Zoals gezegd loop ik deze straat uit en kom op de weg die Bhubaneswar verdeeld. De naam van de straat ken ik niet eens want je gaat hier niet via straatnamen je weg vinden, maar via namen van markten (zoals Ek Market of Ghandi Market), grote winkels (Kalamandir), wijknamen (Jayden Vihar) en herkenbare gebouwen (Fortune Tower) of hotels die iedereen kent. Ik sla hier opnieuw linksaf om naar mijn werk te gaan en kom langs Swosti Plaza Hotel. Af en toe komen we hier eens, om even af te koelen in airco, een snack te eten of Rob Roy (Scottish Pub) te bezoeken.

Schuin tegenover Swosti Plaza vind je een meubelmaker. Mijn bed is hier gemaakt en ook mijn boekenkastje.

Sinds afgelopen week verkopen heel wat mensen maïs langs de kant van de weg.

Nog zo’n plek die ons redelijk normaal houdt.. Coffee Days met –volgens anderen– heerlijke koffie en zalige Assam en Darjeeling thee. Vergeet niet bij je bestelling “black tea” te zeggen anders krijg je een enorme scheut volle melk erbij.

Iets voorbij Coffee Days sleept men sprokkelhout bij elkaar en hakken een paar jongens het in handelbare stukken hout die ze verkopen aan mensen die koken op open vuur. Al zie ik veel arme mensen zelf hout sprokkelen..

Hier zie je het tentje op de afslag naar CYSD, altijd vriendelijk achter hun stand en met de altijd klaar gezette limonadeflessen op een platte steen als blikvanger. Jammer genoeg staan ze op een plek waar zich altijd een enorme plas vormt na een heftige regenval en dan is het onmogelijk om tot het tentje te komen met droge voeten.

Schuin tegenover de afslag naar CYSD staat Fortune Tower, wat een contrast! Het is één van de bekendste gebouwen dus het is altijd makkelijk om hier te komen met een ‘share’. ‘Share’ betekent dat je in een auto-rickshaw kruipt die dient als een openbare bus. Scheelt heel wat rupees!

Eén van mijn favoriete markten.

Helaas geen foto van ‘mijn’ groentemannetje want ik was te vroeg en zijn winkeltje is nog gesloten.

Mocht ik zin hebben in een kippebout, dan kan ik hier mijn kippetje uitzoeken waarna het vers voor me geslacht wordt. Niet dus! Mijn zin vergaat door het zien van deze arme kippen in veel te kleine hokken. Bovendien ben ik niet zo’n slachtheld… Maar toch moet ik hier af en toe heen voor mijn eieren.

Weer iets verder blijkt dat er vandaag heel wat bloemkolen van het land zijn gekomen. Lekker!

Jammer dat de bananen er nog niet zijn, het is nog te vroeg in de middag. Want dan had ik een mooie foto kunnen maken van een mannetje met aan iedere kant van zijn fiets een enorme tros bananen voor de verkoop.

Ghandi Market is heel kort bij ons huis en daar kun je bijna alle groente en fruit wel verkrijgen. Als je later in de avond gaat is het er enorm druk met onwijs veel verkopers die hun waar uitspreiden op zeildoeken op de grond en nog veel meer kopers die eerst rondlopen en zo kijken wie de rijpste tomaten heeft voor de beste prijs etc.

Omdat je laat op de avond niet goede foto’s kunt nemen en het door de drukte ook niet al te slim is om je enorme camera uit je tas te halen, hier wat dagfoto’s..  De koeien grazen gelukkig door het afval want al zijn ze heilig, ze worden heus we weggejaagd wanneer ze aan de koopwaar willen beginnen! Terwijl ik mij concentreer op het maken van enkele foto’s voel ik plotseling wat getrek aan mijn arm.. oeps, een kalf is aan het sabbelen aan mij, ze kijkt me met liefdevolle ogen aan en knippert gestaag naar mijn vers ingekochte tomaten.. dacht het niet dame! Concentreren kan ik me niet echt meer, ze blijft me trouw achtervolgen! Hahaha, typisch weer een moment voor mij om de slappe lach te krijgen!