The World Around Us

Een weekendje Kolkata

Country: India by Lisette

04-08-2008

Image by justdial.com

Image by justdial.com

Vrijdagavond na de managersvergadering (dit keer waren er 45 mensen omdat het de laatste keer was dat Jagadananda dit voorzit) eerst een biertje gepakt met Stephanie en Mariana. Om middernacht de trein genomen naar Kolkata waar in het kort me het volgende stond te wachten: Marlowe, Rose en Stuart; een paspoort-incident; een ontplofte bom; thee; en een slimme trapverkeer-oplossing.

 

Ja, dat paspoort.. laat ik daar mee beginnen! Ik dat stomme ding dus gewoon vergeten en de hotelmanager wilde me niet inschrijven omdat men hier aan ellenlange verplichtingen moet voldoen voor buitenlanders. Begrijp ik helemaal, maar omdat ik het riedeltje ondertussen wel uit mijn hoofd ken na meer dan twee jaar, gebruik ik mijn paspoort nog niet eens meer tegenwoordig.

Maar die man ging me toch tekeer –ik zou kunnen liegen en hij zei het niet kalm, nee nee, alles en iedereen kon het horen. Nou ja, zo ben ik nog nooit behandeld in een hotel dus ik heb me opgepakt en ben gegaan. Ja zeg, wat denkt die man wel?

Jammer, want Marlowe was ondertussen al helemaal gesettled en die moest mee, haha. Volgend hotel vond het wel vreemd, maar geloofde wel dat ik 2 jaar in Bhuba woonde en deed helemaal niet vervelend al was hij wel blij dat ik tenminste mijn identiteitskaart kon laten zien.

Op zoek naar sjaaltjes (ik was op een missie met Rose) komen we langs een thee-winkel! Jammer dat ik er geen foto van heb, dan was de sfeer goed overgekomen. In grote kisten stonden daar kilo’s en kilo’s en kilo’s thee. Ik waande me in de hemel.

Ik heb nog niet eens over de prijs onderhandeld. Ik moest voelen hoe zwaar de thee was. Ik moest ruiken aan de thee. Ik moest het proces begrijpen. En ik moest leren hoe ik goede thee moet zetten.

Dit alles wordt ons verteld in Bangla en Hindi-Engels door een man die stonk naar paan met enorme gaten in zijn hemd die hij overigens toch over zijn buik had gerold wegens de hitte en die duidelijk de laatste 20 jaar geen tandarts heeft gezien. Allemaal onderdeel van de charme die India heet. Dus nu komt er straks een pakket aan met anderhalve kilo thee. De heerlijke geur alleen al…

Het was hartstikke leuk om Marlowe, Rose en Stuart weer te zien. Het was ondertussen al een maand geleden dat ik Marlowe voor het laatst zag in Delhi en het is altijd een goed plan om met Rose bij te kletsen. Zij en Stuart werken beiden voor BNP+, een netwerk voor mensen die leven met HIV/AIDS in West-Bengal.

Marlowe is een weekje in Kolkata om aan de website van BNP+ te werken (geen overbodige luxe). We vonden een Italiaans restaurant waar de pizza’s werkelijks hemels proefden, en alle vier wisten we van gekkigheid niet meer wat we moesten bestellen.

Dan zie ik dat ik nog iets kan schrijven over de bom. Dat klinkt spannender dan het is. Maar zondag werden we dus opgebeld dat er in Kolkata een bom was ontploft. Logischerwijze wilde Rose graag weten waar die ontploft was, maar dat wist VSO niet. Lekker handig. We moesten wel ‘samenscholing vermijden’.

Best lastig in een stad met miljoenen inwoners en joost mag weten hoeveel toeristen die zich allemaal vermaken in dezelfde wijk. Maar goed, via via kwamen we te weten dat de bom was ontploft in een sloppenwijk, tussen een enorme berg afval. De theorie is dat de bom op een publieke plaats was verstopt tussen het afval om zo veel slachtoffers op te eisen, maar het afval werd te vroeg opgehaald. Nu zijn er ‘maar’ twee doden. De bom ging mijlen ver weg af, dus waar wij ons bevonden was er letterlijk geen vuiltje aan de lucht (als je de smog vergeet).

En om nog even door te gaan met willekeurige opmerkingen over mijn bezoek, dan moet ik je nog even vertellen over mijn bezoek aan Pantaloons, een soort V&D zullen we maar zeggen. Er was een sale gaande dus stel je de drukte voor.. Dan op zijn Indiaas waar mensen gaan buurten midden op de trappen. Alles liep vast.

De oplossing? Makkelijk, je zet na iedere 3 treden een werknemer in het midden die stil moet blijven staan en iedereen er rustig op wijst dat afdalen alleen rechts mag en omhoog gaan alleen via de linkerkant van de trap.