The World Around Us

Een vereerde Nederlander

Country: India by Lisette

14-07-2008

IFWat een leuke week, Susan heeft 5 dagen bij ons gelogeerd, leuk maar ook een beetje vermoeiend. Op vrijdagavond pakte ik een auto-rickshaw naar Hare Krishna, één van onze favo-restaurants en nou blijkt de ‘autodriver’ toch gesponsord te zijn door Nederlanders!

Hij vertelt dat hij eerst jarenlang in Puri een fiets-rickshaw had en veel toeristen rond peddelde. Eén van die toeristen was een Nederlander die hem geld gaf voor een tweede cycle-rickshaw. Perfect. Hierna peddelde hij zijn twee dochters naar school maar het geld bleef problematisch en toen gaf de man hem geld voor een auto-rickshaw zodat de kinderen betere kansen op scholing hebben. Driewerf Hoera!

Hij rijdt vervolgens het restaurant voorbij en neemt me mee naar zijn hut in de sloppenwijk bij het station. Dat zijn van die spontane momenten dat je je eens op je hoofd krabt en dan maar besluit gewoon mee te doen. Ik word in het hutje van zo’n 2,5 x 2,5 meter met 2 stenen muren, 2 moddermuren en enkele golfplaten erboven, blij verwelkomd door vrouw en dochter die meteen met plakboeken aan komen rennen nadat ze horen dat ik ook Nederlands ben.

De man, ene Hennie, wordt vereerd als geen ander hier. Anjerbloemetjes rondom zijn portret, een pujastip op de foto en dat hij christen was maakt helemaal niets uit! Ik krijg nog lekkere chai (een Haags kopje thee gemaakt van theestof en gekookte melk met wel een volle lepel suiker) erbij en klets lekker weg.

Een Nederlander met Oriya-kennis, ze liggen om de haverklap dubbel. Kumari brengt me na een half uurtje netjes naar Hare Krishna en vertelt me dat ik zeker nog eens moet aankomen voor een lunch!

De tweede avond waarop ik veel lol had was zaterdagavond toen ik met Susan, Nadia, Collette (een Amerikaanse die alweer weg is) en Mariana naar 10 Downing Street ging. Jaja, er is een nieuwe bar in Bhuba! Het heet een pub maar laat ik het classificeren als bowlingclub alias houseclub.

Verrassend was dan ook dat ik jaren negentig rock-muziek hoorde bij binnenkomst. Bowlen deden we toch maar niet en al gauw sloeg de muziek om naar bolly en dance en weet ik veel wat nog meer. Het volume ging steeds harder maar het dansen ging me nog altijd goed af, heerlijk.

Later op de avond nog veel meer bekenden gezien, erg leuk. Ik besluit gauw dan toch zeker nog een feestje te geven als ik weg ga.

Zondagmiddag was ook een leuke dag. Iedereen was uitgenodigd voor een lekker ontbijt dat al gauw brunch werd met verse bagels en croissantjes. Jus d’orange en smeerkaas ingekocht, een lekkere fruitsalade erbij, en banana-smoothies. Mjammie. Rose (VSO’er in Kolkata) was er ook bij en we zijn weer lekker bijgekletst.

De reisplannen zijn ook weer iets verder ontwikkeld! Na Vietnam gaan we naar het noordoosten van India (naar Darjeeling met de bekende thee plantages, Assam waar we op zoek gaan naar neushoorns (op een olifant!) en Nagaland voor wat cultuur. Steph, Geri en Rose gaan zeer waarschijnlijk mee. Nu nog de juiste toeroperator zoeken e.d.

En nu.. nu is het Maandag Baaldag! 😉