The World Around Us

Custardapple en een ontslag

Country: India by Lisette

02-08-2006

Mijn werksoap is alweer afgelopen.. ik wachtte nog even op een cliffhanger, maar de genadeslag was al uitgedeeld. Oeps! Gelukkig sta ik wel achter de beslissing, al loopt het iets anders dan verwacht!

Zoals in een vorige column geschreven was ik gevraagd een beoordeling te geven van Sarada. Vooral na een paar dagen crisismanagement is de maat voor mij vol, collega’s die niet hun deadlines kunnen halen vanwege een nukkige IT’er is iets waar ik niet goed tegen kan.

Zodoende klop ik bij Jaga op de deur en vraag hem mij nog eens te verduidelijken wat er nu staat te gebeuren. Hij geeft twee opties en welke het wordt is afhankelijk van Sarada: 1) ontslag na 1 of 2 maanden of 2) tijdelijk contract voor 3 maanden met nieuwe pijlers waar mijn input voor nodig is. Ik steek al mijn gevoelssprieten eens uit en voel al gauw aan dat we voor optie 2 gaan! Hellup! Ik leg daarom nogmaals uit hoe moeilijk het is om formeel een beoordeling te geven als volunteer maar dat ik ‘off the record’ nu wel even meer en beter uitleg kan geven over wat ik denk dat de beste oplossing is.

Kortom: hij moet vervangen worden door een jong en enthousiast iemand die interesse heeft in ontwikkelingswerk en in deze baan een uitdaging ziet en graag wil leren. Zet je hier iemand neer met 20 jaar ervaring, dan is die persoon na 6 maanden weg, maar iemand die pas een paar jaar geleden is afgestudeerd heeft hier voldoende uitdagingen.

Het effect: Jaga leunt tevreden achterover in zijn stoel en neemt acuut de beslissing dat hij ontslagen wordt. Ohhh… werkt dat zo? Goh, soms weet je niet zeker wat je invloed is als volunteer en het andere moment is het tegenovergestelde waar!

Een dag later wordt ik naar de kamer van Jaga gesommeerd en verteld hij mij kort en bondig dat het ontslag is gevallen en dat Sarada zelf de keuze heeft genomen per direct te stoppen met werken! Formeel wordt de overdracht geregeld met een papiertje en natuurlijk mogen de handtekeningen niet ontbreken. Voor de daadwerkelijke overdracht moest ik er zelf nog even achterheen. Veel gaat tijdelijk naar Sikta omdat dit technisch is.

Het is voor haar ook moeilijk, plots moet ze werken zonder haar man en zonder te weten wat er gebeurd is want dat vertelt hij haar niet. Sneu hoor. Maar je ziet gewoon dat ze haar rug recht, haar werk doet en er het beste van wil maken, hoe bezorgd ze ook is, klasse! Tegen mij opent ze zich vandaag ook niet, misschien na een paar dagen.

De rest van de dag ben ik gevangen gehouden door HR met het opstellen van een vacature. Weer eens wat anders! Ook weer leuk en leerzaam. Vooral hoe men hier omgaat met het concept ‘confidentiality’. Er wordt gefluisterd en gedaan maar zodra er een derde persoon in het kantoor komt zitten gaat het volume omhoog en wordt er geen enkele poging gedaan om iets te verbergen. Hmmm, misschien iets voor mijn Communicatie-collega’s om dit concept eens goed uit te leggen aan HR?

In de titel staat ook ‘custardapple’ en zo ziet dit fruit eruit.. Iemand die het nederlandse woord kent hiervoor? Lekker is het in ieder geval, erg zoet. Jammer dat er zoveel pitten in zitten!